Ιστορία

Η Σκιάθος αναφερόταν και αναφέρεται μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα.  
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συμφωνούσε με όσους πίστευαν ότι το όνομα Σκιάθος είναι προ-ελληνικό και το έδωσαν στο νησί οι πρώτοι οικιστές του Πελασγοί (περιοχή της Θράκης), εντυπωσιασμένοι από την πολλή σκιά που σχημάτιζαν τα δέντρα. Μετά κατοικήθηκε από τους Κρήτες, που έφεραν στο νησί την καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού.

Κατά τα αρχαϊκά χρόνια (7ο ή 6ο αιώνα π.Χ.) οι Ίωνες κατέλαβαν τον νησί και έκτισαν την πόλη τους νοτιοανατολικά του λιμανιού για να κυριαρχεί σ' ολόκληρο το μεγάλο όρμο και το εσωτερικό διπλό λιμάνι. Η καλλιέργεια ελιάς και αμπέλου αναπτύχθυκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αρχίσουν τις εξαγωγές. Την πόλη περιέβαλλε ισχυρό προστατευτικό τείχος με δύο πύλες.

Κατά τους Περσικούς Πολέμους η Σκιάθος βοήθησε τους Έλληνες και συμμετείχε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία για την καλύτερη αντιμετώπιση της περσικής απειλής.
Με το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου (404 π.Χ.) και την επικράτηση των Σπαρτιατών η Σκιάθος βρίσκεται υπό την επιρροή τους και το πολίτευμα γίνεται ολιγαρχικό. Κάτα τη σύσταση της Β' Αθηναϊκής συμμαχίας η Σκιάθος τάσσεται στο πλευρό της Αθήνας, ακμάζει και κόβει ακόμα και δικά της χάλκινα νομίσματα (Κεφαλή του Ερμή από τη μία και του Κηρυκείου με τη λέξη CΚΙΑΘΙ από την άλλη).
Το 338 π.Χ. μετά την επικράτηση των Μακεδόνων, η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία τους, ζόντας ανενόχλητη. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το νησί αλλάζει αρκετές φορές κυριαρχία. Κατά τον Β' Μακεδονικό πόλεμο η Σκιάθος λεηλατήθηκε από το Ρωμαϊκο στόλο και το στόλο του Αττάλου Α' της Περγάμου. Παρά τη μεγάλη έκταση της καταστροφής η πόλη συνήλθε γρήγορα και το 197 π.Χ. αποκαταστήθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα. Με την διάλυση του Μακεδονικού κράτους το 168 π.Χ., ολόκληρη η Ελλάδα υποδουλώθηκε στους Ρωμαίους.

Το 42 π.Χ., μετά τη μάχη των Φιλίππων, ο Αντώνιος χάρισε τη Σκιάθο στους Αθηναίους ως ένδειξη ευχαριστίας για τη φιλική συμπεριφορά τους. Τα επόμενα χρόνια η Σκιάθος έζησε ειρηνικά με δημοκρατικό πάλι πολίτευμα. Λίγα είναι γνωστά για τη Σκιάθο της πρώτης Βυζαντινής περιόδου.
Ο Χριστιανισμός ήρθε στο νησί το 325 μ.Χ. και το 530 μ.Χ. χτίστηκε η πρώτη εκκλησία, η Αγία Τριάδα.

Το 1207 η Σκιάθος καταλήφθηκε από τους αδελφούς Ανδρέα και Ιερεμία Γκίζι, βενετσιάνους επιχειρηματίες. Οι αδελφοί Γκίζι ασφάλισαν την πόλη χτίζοντας το κάστρο, το γνωστό σήμερα Μπούρτζι, στο μεγάλο λιμάνι. Έδωσαν στο νησί αρκετά προνόμια και αυτό παρέμεινε στην ενετική κατοχή ως το 1276 όταν ο βυζαντινός στόλος τους έδιωξε από τις Σποράδες.
Με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Σκιαθίτες επιλέγουν και ζητούν την ενετική κυριαρχία ως προστασία έναντι των Τούρκων.
Το 1538 ο πειρατής Βαρβαρόσα κατέλαβε τη Σκιάθο μετά από πολιορκία 6 ημερών. Το 1540 με την υπογραφή της ενετοτουρκικής ειρήνης το νησί έπεσε στους Τούρκους και τον Καπουδάν Πασά, Ναύαρχου του τουρκικού στόλου.

Μετά από πολλές εξεγέρσεις και καταδρομές εναντίων των Τούρκων (1778-1788) το νησί ταλαιπωρήθηκε για χρόνια από πράξεις βίας και λεηλασίας.
Η Σκιάθος μπήκε στον αγώνα της Επανάστασης υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Λογοθέτη και του Επιφανίου Δημητριάδη. Το 1829 με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, οι Σκιαθίτες εγκαταστάθηκαν πάλι στο λιμάνι, στην αρχαία πόλη Σκιάθος. Μετά την απελευθέρωση αναβίωσε η ιστιοφόρος ναυτιλία με την κατασκευή εμπορικών πλοίων.
Το 1855 αρχίζει η ρυμοτόμηση της πόλης και λίγο νωρίτερα έρχεται στον κόσμο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο η χώρα της Σκιάθου καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από την γερμανική αεροπορία. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί βύθισαν το υποβρύχιο «Κατσώνης», επτά μίλια από το κάστρο της Σκιάθου.
Το 1944 λίγο πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, οι Ναζί έκαψαν το νησί και εκτέλεσαν εννιά Σκιαθίτες σε αντίποινα, επειδή οι αντιστασιακοί αιχμαλώτισαν τον γερμανό ναυτικό διοικητή Βορείων Σποράδων.

Booking.com

Booking.com
  • Tourism Awards 2016 SILVER

    Βραβείο για το myGreece.travel!
    Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το e-ticket για την Hellenic Seaways. Tourism Awards 2016 SILVER